sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Water


Polkupyörä saapuu talutettuna pihaan. Pyörää työntää heiveröisen näköinen muttei -oloinen vanha mies, jonka kasvot valaisee puoli Ugandaa hymyllään. Pyörällä tuo herttainen vanha mies tuo meille keltaisissa (ne on aina keltaisia) kanistereissa vettä kaivolta, jonne on jokunen metri kuljettavana. Vedet vesimies kaataa meidän kahteen tynnyriin. Jotenkin se on aina iloinen hetki, kun tynnyrit täyttyy vedellä. Se puolestaan ei ole iloinen hetki kun vettä on tynnyrin pohjalla niin vähän, että sitä joutuu kaivamaan vateihin lyhyillä käsillä, peläten tippuvansa vesikannun perässä tynnyrin pohjalle.

Meillä on kaksi hanaa talossa, toinen keittiössä ja suihku. Kummastakaan ei ole tullut vettä moneen viikkoon. Ainiin, yhtenä päivänä tuli noin kaksi tuntia, yhdet tiskit kerkisi tiskaamaan hanasta tulleen veden kanssa ja yhden suihkun ottamaan, paitsi että paine ei riittänyt tiputtamaan vettä kovinkaan hyvin. 

"Sataakohan tänään? Kunpa sataisi!", oli aika monta viikkoa perusaamukeskustelu. Nyt on ollut päiviä, tai ennemminkin öitä, jolloin vettä on ropissut peltikattoon kivasti. Sade, etenkin yöllä, on sellasta mahtavuutta, ettei muusta väliä. Kun on satanut, isoakin isompi ulkosäiliö täyttyy vedellä ja on lupa lotrata vähän enemmän. Kävi täällä niinkin, että kun satoi, se ystävällinen vanha mies ei enää tuonut kaivovettä ja meitä pyydettiin myös kokkaamaan puurot ja vellit, kahvit ja teet sadevedellä. Hetki siinä mietittiin, että mitähän tän homman kanssa käy. Vesi sataa katolle ja valuu rännin kautta ulkona olevaan säiliöön, vesi saattaa sisältää hiekkaa, pieniä matoja ja jopa hiiren kakkaa. Toistaiseksi olemme selvinneet vaivoitta. Peltipannuissa porisee usein kiehuvaa vettä. Sitä keitellään kahviin, ruokaan ja pyykkeihin. Jos jaksaa nähdä keittovaivan, keittää lämmintä vettä myös peseytymiseen ja suo itselleen luksuspesuhetken. 

Juomavesi saapuu meille pahvilaatikollisin lastein pullovetenä (Ilmaista vesi ei ole, yksi iso pullo maksaa 1300 UGX joka on noin 50 senttiä). Tämä on kuitenkin paras vaihtoehto meille. Paikalliset ei juurikaan osta juomavesiään ja jos ostavat se on keitettyä vettä pienessä muovipussissa. Muutenkin paikalliset käyttävät paljon vähemmän vettä kuin me, veden hakemiseenkin menee aika paljon energiaa. Vettä on juotava päiväntasaajan lakeuksilla melkosia määriä, jotta pysyy tolkuissaan ja kykenee kirjoittamaan vedestä blogiin. Ja juuurikin näin, tuli jano. Tällä otsikolla on hankala kirjoittaa tekstiä ilman että tekee mieli juoda vettä. Sähköt on toimineet jo pari viikkoa putkeen lähes tauotta, eli jääkaappi toimii!. Nyt kylmää vettä. 


Bicycle arrives from near by well. An old man is pushing the bike. Although his physique seems weak he's actually very strong, and when he smiles he can light up half of Uganda. With his bicycle this sweet old man brings us water in his 4 yellow canisters (the canisters are always yellow). He pours the water into our two tanks. For some reason it's always a happy moment to see the tanks getting full but when the water level is getting low you start to worry. The tanks are quite big, and when you try to reach the bottom of the tank  with your pitcher you might fall into the hole with it.

We have two tabs at the house, one in the kitchen and a shower. Both of them haven't worked in several weeks now… Well actually we had running water one day for couple of hours. We did the dishes and took a shower but without proper pressure. 

"You think it's going to rain today?" "I wish it would!" This has been our morning conversation for weeks. But now theres been days, well mostly nights when it's raining. The rain especially at night, is something so great that theres no words to describe it. When it rains our big tank outside fills up, and we have a permission to splurge bit more! But now because it's raining, the kind old water delivery man stopped bringing us water from the well. So we were asked to use the rain water for all cooking, and making coffee or tea. We were wondering about it since the rain water is coming from the roof thru rain gutters into the tank outside so it contains sand, little worms, and even mouse poop. So far it's been good. Kettles are often boiling, we boil it for coffee, food and laundry. If you have energy you can even boil some to take a warm shower, and allow yourself little bit of luxury.

Drinking water arrives in a cardboard box that contains 12 big bottles (its not free, we have to pay 1300 UGX for one which is about 50 cents). This is the best option for us. Locals usually don't buy their drinking water but if they do it's boiled water in small plastic bags. They also use a lot less water for everything and for them getting it takes more effort. You have to drink a lot of water under equator sun, so that you'll remain conscious and can write about water. And so it happened, the thirst. With this title is hard to write anything without getting thirsty. We have had constant electricity for two weeks now, that means our fridge is working! Now cold water.

2 kommenttia:

  1. Minä olen monelta jo vuosia kysellyt mikä meillä täällä on halpaa ja toimitetaan kotiin asti. Jos vain itse vaivaudut kääntämään hanaa, sitä alkaa tulemaan vaikka monta päivää yhtäsoittoa?Tarkoitukseni ei ole elvistellä,aikansa kutakin.Onhan teillä kuitenkin hymyilevää valoa mikä täällä on harvinaisempaa.Yrittäkää parhaanne ja älkää päästäkö hikeä härskiintymään.
    Terkkuja koko kylän väelle.4740

    VastaaPoista
  2. 4240 saa meidät nauramaan joka kerta kommenteillaan. Hymyilevän valon alta kiitämme kannustuksesta!
    Parhaamme tehdään, joka päivä. :)

    VastaaPoista